Uz poštovanje preporučenih mera zaštite, Reflektor teatar (ponovo) nastavlja sezonu ”Post istina je laž”.

Prvi put posle premijere, ekipa predstave ”Urednik” izlazi na scenu!

Sara RADOJKOVIĆ
UREDNIK
drama o posledicama igranja istinom

Koncept i režija: Vojkan ARSIĆ

Igraju: Vladan SLAVKOVIĆ, Tanja PETROVIĆ ŽIVKOVIĆ, Jelena RAKOČEVIĆ, Darko IVIĆ, Miloš LAZAROV, Mirjana ZELJKOVIĆ, Marko PANAJOTOVIĆ, Maja SUŠA

Scenski pokret: Andreja KULEŠEVIĆ
Autorska muzika: Ivan Bambi MIRKOVIĆ
Dizajn scene i kostima: Đurđina SAMARDŽIĆ
Dizajn plakata: Sanja DRAKULIĆ
Fotografije: Jakov SIMOVIĆ
Frizure: Sava ILIĆ
Šminka: Sandra ILIĆ
Svetlo i LED ekran: Mladen STANKOVIĆ, Veljko POPADIĆ
Kamere: Katarina ĆUK, Teodora TOMIĆ, Lazar VUČKOVIĆ
Video radovi: Sara MARKOVIĆ
Direktor fotografije: Rajko ĐUKIĆ
Tehnička podrška: Boris PERNAR BGB STUDIO
Koordinatorka projekta: Tamara UROŠEVIĆ
Volonterski tim: Danica ĐOKIĆ, Ana STOJANOVIĆ, Teodora DENČIĆ
Dorćol platz tim: Anja ARANĐELOVIĆ, Miloš PEŠIĆ
Produkcija: REFLEKTOR TEATAR

“Vera, posvećena autorka analitičko-političke emisije koja ima desetominutni prostor nakon dnevnika završava emisiju sa gostom na „nezgodnu“ temu. Vrlo brzo shvata da je najavljena letnja pauza u stvari spremanje njenog otkaza. Nakon što ne dobije podršku od svog kolektiva koji čine ljudi koji predstavljaju razne aspekte (ne)reagovanja i podnošenja manipulacija istinom, Vera u programu uživo daje otkaz razotkrivajući manipulacijski sistem. To joj se obija o glavu kad krene medijska odmazda, te borba sa vidljivim i nevidljivim neprijateljem za nju tek počinje.“

Manipulacije istinom i informacijama nisu stvar samo savremenog trenutka. Ono što je karakteristično za današnji trenutak jesu lakoća i raznovrsnost načina kojima se istina relativizuje kao i alati koji nam pomažu u tome da laži obučemo ruho istine – da forma zameni svaku naznaku suštine. Međutim, ono što ni u jednom vremenu neće moći da se „spinuje“ i neutrališe jesu posledice koje zbog medijskog zamajavanja manje ili više primećujemo na sopstvenoj koži. Sve dok nas ne udare pravo usred lica.

Ova drama zato prati dinamiku jedne televizijske redakcije i kako se ona, što u kolektivnom što u individualnom obliku, nosi sa time kako i koje će informacije prenositi. Iako se čini da utiču na sudbinu „tamo nekih ljudi“ vidimo kako zapravo utiču na sudbinu sebe samih. Shvatamo zašto se nalaze u pozicijama u kojima se nalaze i kako ih neinformisanost i neangažovanost za sopstvene živote dovodi u pozicije u kojima se nalaze. Kako iz njih pokušavaju da se izvuku i da li i zašto (ne) uspevaju.

Dvadeset i prvi vek je, stvari deluju zastrašujuće složeno, a sve što je stvoreno da bi pomoglo čoveku, uključujući pre svega i savremeni sistem informisanja i oglašavanja u najširem smislu kao da se okreće protiv njega. Osim što ova drama treba da edukuje gledaoca kako da prozre u suštinu informacija iza njihove forme, ona nas podseća i na to zašto uz sve složenije sisteme uvek stoji i napomena – korišćenje na sopstvenu odgovornost.

Čini se da danas, više nego ikad, kada su pred nama alati čije moći tek počinjemo sagledavati, moramo osvestiti ulogu lične odgovornosti kao presudnog faktora za kreiranje sopstvene realnosti. Svakim danom u kome se poigravamo lažima, dug koji imamo prema istini se uvećava i čeka da dođe na svoju naplatu. Opomene tada neće biti od velike važnosti.

Regularna ulaznica: 1000 dinara
Studentska/srednjoškolska/Light Card ulaznica: 500 dinara

Karte su dostupne preko prodajne mreže Tickets i u Dorćol Platzu, a možete ih i rezervisati putem broja telefona 060/3008886 ili naših društvenih mreža.

Više informacija: http://predstavaurednik.net/ // http://reflektorteatar.rs/

Izvođenja su zakazana za 3, 4. i 5. septembar.