O NAMA
Dorćol Platz je multidisciplinarna art komuna otvorena za sve kreativne ljude, mesto susreta svih koji se zalažu za kulturne i društvene promene.

Dorćol Platz deluje na zajednicu kroz umetnost, obrazovanje i projekte usmerene na aktiviranje i umrežavanje domaćeg i stranog kreativnog sektora. Uključivanjem afirmisanih i neafirmisanih umetnika, studenata, naučnika i svih zainteresovanih pojedinaca i grupa, mladih i starih, teži da postane centar održivog razvoja kroz kulturu, ekologiju, tehnologiju, sport i nauku. Kao urbani prostor koji je otvoren za nove umetničke forme i svetske tendencije, doprinosi širenju kosmopolitskog duha Beograda.

Trudićemo se da donesemo delić svake kulture na Dorćol – ali, pre svega, da očuvamo našu kulturnu baštinu.

Dorćol Platz – mesto susreta – kratak istorijat

Slobodno se može reći da nijedna gradska četvrt nije toliko prožeta istorijom, bogata pričama i legendama kao Dorćol. Ova kultna tačka naše prestonice važi za jedno od najstarijih, a ujedno i najznačajnih beogradskih naselja.

Svaka ulica, raskrsnica, kuća i zgrada krije u sebi bogatu istoriju i priča posebnu priču koju treba otkriti. Upravo ta raznolikost na malom prostoru, daje Dorćolu specifičnost i kosmopolitski karakter.
Zbog toga nije ni čudno to što su baš na tom mestu svoju inspiraciju tražili i nalazili mnogobrojni srpski stvaraoci: Svetlana Velmar – Janković, Ivo Andrić, Meša Selimović i Stevan Mokranjac.

Naziv Dorćol potiče od turskog jezika i znaci „raskrsnica“, a odnosi se na današnju raskrsnicu ulica Cara Dušana i Kralja Petra, odnosno Dubrovačke. Kao severno predgrađe, u srednjem veku Dorćol je bio glavni deo gradske varoši i važna trgovačka veza izmedu Turske, Austrije, Bugarske i Mletačke Republike.

Nakon što je Beograd postao prestonica Srbije, Dorćol je zadržao multinacionalni karakter, a mesto gde se nekada nalazila jevrejska mahala danas nosi naziv Jevrejska ulica. Tokom privremene austrijske okupacije, na mestu donjeg Dorćola nalazilo se sedište suda princa Eugena od Savoja.

Četvrt koja je istorija sama za sebe, svoje tajne krije u podzemnim prolazima, a stare niske kuće i uske ulice vremenom su zamenjene modernim zgradama.

Ipak, neki delovi Dorćola, iako polako nestaju, podsećaju na stari izgled ove predivne tačke u Beogradu koju svakako treba dobro upoznati. A avantura ponovnog susreta može ponovo da počne!