Predrag Koraksić Corax važi za jednog od najpoznatijih domaćih karikaturista, čija karijera traje više od 7 decenija. Izložba Paralelna stvarnost, koja se otvara u ponedeljak, 24.05.2021. u Dorćol Platz-u najvećim delom predstavlja izbor radova koje je Corax uradio za Medija centar Beograd.

Izložba broji 20 radova našeg slavnog karikaturiste, a karikature, koje ilustruju tekstove kolumnista Medija centra iz Srbije, regiona i Evrope, koraksovski maestralno oslikavaju domaću i međunarodnu stvarnost.
Pored samog autora, na otvaranju ove izložbe govoriće i Milena Dragićević Šešić, Peca Popović i Žarko Trebješanin.

Izložbu Paralelna stvarnost organizuju Medija Centar Beograd, uz podršku: Ozon Art Space i Marsh Creative Production.
Izložba će biti otvorena do 14. juna 2021. godine.

KORAKSOVA BIOGRAFIJA

PREDRAG KORAKSIĆ CORAX je jedan od najpoznatijih srpskih karikaturista čija karijera traje više od 7 decenija.
Rođen je u Čačku, 1933. godine, u učiteljskoj porodici.
Studirao je arhitekturu na Beogradskom univerzitetu.
Od sedmog razreda gimnazije, 1950. god., počinje da objavljuje karikature, prvo u listu Jež, a onda i u listu Rad, gde kasnije dobija stalno zaposlenje.
1958. god. prelazi u Večernje novosti gde radi više od 30 godina.
1993. god. Prelazi u nedeljnik Vreme gde je saradnik od prvog broja, nastavlja da sarađuje i posle odlaska u penziju, sve do kraja 2005. god.
Od 1988. god. radi za nekoliko nezavisnih listova: Demokratija danas, Ekonomska politika, Borba i Naša borba.
Od 1998. god. radi u listu Danas, gde svakodnevno objavljuje aktuelnu karikaturu, uz to je i stalni saradnik portala Slobodna Evropa kao i portala Peščanik.
Od 2020. godine je i stalni saradnik portala Medija centar Beograd.
U periodu od 2002. — 2004. god., radi seriju animiranih karikatura za TV В92 . Povremeno objavljuje u nekoliko svetskih listova, a u poslednje vreme najčešće u magazinu Courrier lnternational, koji je u vlasništvu lista Mond.

Imао је preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu ( u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama).

Dobitnik je velikog broja domaćih i internacionalnih nagrada,:
Prva nagrada Pjer Križanić (1978), nagrada za crtež na Japanskom internacionalnom salonu karikature Yomiuri (1982), nagrada Dušan Bogavac za etiku i hrabrost (1993), nagrada Jug Grizelj iste godine, povelja SANU lvan Tabaković za izuzetan stvaralački doprinos u obІasti karikature (1998), iste godine i nagrada Мićа Popović, nagrada za unapređenje kulture ljudskih prava Konstantin Obradović (2000), povelja grada Beograda (2002) , priznanje Vitez poziva (2007), povelja za građansku hrabrost Dragoljub Stošić (2010), nagradu Službenog glasnika za najbolju knjigu iz oblasti publicistike za 2014 godinu za hronologiju “TRAJNO PROŠLO VREME” 1990-2001 u izdanju Aleksandrija pres.
Objavio je osam knjiga karikatura; Sever Jug (izdanje Ujedinjenih Nacija), Građanski Bukvar i Bukvar za odrasle (izdanje Republike), On (izdanje Platoa), Familija, Lopovi i žandari, Godinu dana posle, Šta je tu je i Slobodan Pad (izdanje В92).
Dobija 2004. god. i orden Viteza časti kojim ga je odlikovala Vlada Republike Francuske.
Živi i radi u Beogradu.