Izložba maski u Dorćol Platzu – PokrivaLice – predstavlja presek rezultata spontane akcije građanske solidarnosti samoorganizovanih tekstilnih i modnih stvaralaca. Akciju su pokrenuli dizaneri udruženja BFW Design Collective koji su pored svojih članova okupili i brojne druge dizajnere, krojačice, žene sa veštinom šivenja, donatore materijala i različite volontere koji su na razne načine želeli da pomognu ovu akciju.

Akcija je realizovana u martu i aprilu, inspirisana pojavom Korona virusa koja je u jednom trenutku izazvala nestašicu zaštitnih maski. Rastuća svest o potrebnom korišćenju pokrivalica koje prave prvu prepreku od nečistog vazduha, štite ljude u okruženju, predstavljaju i danas vrlo važnu neverbalnu poruku drugima da se čuvaju i da vode računa i o sebi i o drugima. Izražavajući i solidarnost u novonastaloj situaciji, pokrenute su i posebne Facebook i Instagram stranice PokrivaLice koje su u velikoj meri doprinele uspehu cele akcije. Akcija je velikom brzinom, putem društvenih mreža dospela u različite krajeve Srbije i dobila značajan obim, ukazujući na to da se može pomoći velikom broju ljudi. Sašiveno je preko 20.000 maski i distribuirane su širom Srbije u bolnice, domove zdravlja, onima kojima su u prvom času bile najpotrebnije.

Cilj akcije bilo je volontersko i neprofitno stvaranje pokrivača za lice, odnosno pokrivalica, kako bi se podigla svest o važnosti društvenog distanciranja i lične higijene. Kao rezultat nesebičnog zalaganja oko dvadeset dizajnera dobili smo sjajne, kreativne, pa i unikatne maske koje će biti deo postavke na izložbi u Dorćol Platzu od 27. – 30. oktobra.