Marija Aničić, od 13. do 24.10.2021.

Žena koju nam, ozbiljno ali duhovito, ocrtava i predstavlja Marija Aničić je živa individua u savremenom društvu. Ona nije apstraktni model, koji treba kritikovati ili analizirati, odnosno odbaciti ili usvojiti. U isti mah opšta i posebna ona je razmišljanje o stvarnoj ženi u našem vremenu i njen govor i glas.

Likovi žena i devojčica, postavljeni na apstraktnu belinu papira, bez prostornog konteksta, podeljeni su u dve grupacije: žene u spontanim pokretima – kao na filmu ili u fragmentima sećanja i devojčice u statičnim pozama – kao ispred fotografske kamere. Ovom podelom sugerišu se dva aspekta stvarnosti – kao stvarnog proživljenog iskustva i kao konvencionalnog društvenog modela, odnosno individualnost konkretne žene naspram univerzalnosti ženske društvene pozicije u čijem spletu se razvija ženska psihologija i ženski pogled na svet. Kontrast živog iskustva i konvencije modela je dodatno naglašen koloritom gde se živo iskustvo tretira uglavnom crvenim i ružičastim tonovima mekog vazdušastog akvarela koji stoje u jasnom kontrastu prema sivim ahromatskim valerima znatno tvrđeg crteža grafitnom olovkom. Nedostatkom portretske obrade, koji stoji u kontrastu prema naturalizmu pokreta i poza, uspostavlja se balans brisanja i očuvanja individualnih crta likova čime se dodatno naglašavaju odnosi individualnog i univerzalnog u okviru teme. Motivi cigareta, stripovskih oblačića, balona ili pištolja ukazuju na emotivno intelektualna stanja likova – prkos u cigaretama, zbunjenost i nesigurnost u oblačićima ili strah i agresija u pištoljima. Oni takođe donose refernce na film, strip, pop art, popularnu kulturu i živu svakodnevicu uopšte a svojim blagim istoricističkim odjekom uspostavljaju finu distancu od banalnosti trenutka.

Serijom crteža i akvarela Girls Talk (a Lot) Marija Aničić se bavi temama ženskog pogleda na svet i mesta žene u savremenom društvu. Stavljajući u fokus odnos individualne žene prema ženstvenosti i društvu, umetnica se distancira od političkog feminizma i pitanje žene promišlja sa iskustvenog i psihološkog stanovišta.

Marija Anicic, diplomirala je na osnovnim i master studijama na odseku za zidno slikarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Profesionalno se bavi fotografijom, crtežom i slikarstvom. Član ULUPUDS-a. Izlagala na vise grupnih izložbi. Ovo je njena treca samostalna izložba.