Namera Andrea Vamosa, francuskog umetnika sa jugoslovenskim nasledjem je da svedoci i stvori kolektivno sećanje.

Od 2015. godine u Crnoj Gori se dešava intenzivna preobrazba pejzaža, zbog izgradnje turistickih zona. Izgradnjom ovih veštackih raja, prirodna lepota se menja i gubi deo identiteta i istorije zemlje.

Odabirom priobalnih mesta osudjenih na nestanak, umetnik namerava da konstituiše pejzažni porodicni album sa vidljivim i nevidljivim delovima. Korišćenje pokrivaca za preživljavanje kao izvora zaštite simbolizuje potrebu za zaštitom i ocuvanjem krhke prirode koja će uskoro biti uništena. Zlatna i srebrna iskra pokrivaca za preživljavanje ukazuju na važnost cuvanja blaga i pamćenja ovih mesta.

Dalje istražujući izmedju napuštenosti i zaštite, umetnik koristi nekoliko tehnika: fotografije instalacije sa pokrivacima za preživljavanje, i iste štampane na pokrivacu za preživljavanje u punoj velicini, kao i diptih fotografije štampane i na bariti i na pokrivacu za preživljavanje. Ovo je proces zaštite prirode i zaštićene prirode.

Ovaj projekat postavlja pitanje budućnosti ovih mesta i neophodnog uvažavanja svedocanstva o temporalnosti i prolaznosti stvari.

Izložba traje od 19.7. do 30.7.2022.